Έφθασα στη Σαντορίνη την Κυριακή 6/6 στις 12.10 τοπική μεταφέροντας ένα φίλο που βρίσκεται σε ολιγοήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

Δε γνώριζα τίποτα για ΝΟΤΑΜ (κάκιστα) αλλά προσγειώθηκα χωρίς να μου γίνει καμία παρατήρηση ή να προκύψει κάποιο θέμα πριν ή μετά.
Ακολούθησα το Follow Me στο Βόρειο τμήμα του apron όπου άφησα το αεροπλάνο για τη σχεδιασμένη ολιγόωρη επίσκεψη.

Η επιστροφή μας ήταν προγραμματισμένη για τις 16.00 περίπου.
Κατά την απαραίτητη μετάβαση στο γραφείο της ΟΑ πρίν την αναχώρηση, μου ζητήθηκε η ταυτότητα μέλους της AOPA την οποία και επέδειξα. Αμέσως μετά η υπάλληλος μου ζήτησε ταυτότητα μέλους AOPA και για τον επιβαίνοντα. Όταν την ενημέρωσα οτι παρότι πιλότος ο ίδιος (PPL UK CAA) δεν ήταν μέλος της AOPA διευκρινίζοντας της ταυτόχρονα οτι ποτέ στο παρελθόν δεν μου έχει κανείς ζητήσει σε κανένα αεροδρόμιο ταυτότητα μέλους AOPA για κανέναν επιβαίνοντα μου απάντησε οτι η κυρία Βασάλου, προϊσταμένη της και υπεύθυνη για τις συμφωνίες μεταξύ AOPA και ΟΑ με διευκρινιστική παρέμβασή της προ εικοσαημέρου κατέστησε σαφές στους υπαλλήλους ΟΑ του αερολιμένα οτι αν όλοι οι επιβαίνοντες δεν έχουν κάρτα μέλους AOPA τότε η πτήση δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως AOPA και ως εκ τούτου η χρέωση δε μπορεί να αφορά στα συμφωνημένα.

Μου ζητήθηκε και πλήρωσα 36.80 ευρώ για τα οποία έλαβα και απόδειξη.

Σε αίτημά μου να μου επιδειχθεί η έγγραφη εντολή της κυρίας Βασάλου μου έδωσαν αντ’ αυτής ένα email της με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2009 γραμμένο στα Αγγλικά που αφορά στη συμφωνία της ΟΑ με την AOPA από το περιεχόμενο του οποίου επουδενί προκύπτει απαίτηση για ταυτότητα AOPA των επιβαινόντων. Όποιο σχόλιο μου για το αυθαίρετο τέτοιας απαίτησης που δε συνάδει με τη διατύπωση του email και επακόλουθη ανάγνωσή του Αγγλικού κειμένου απο τη μία υπάλληλο δεν κατέληγε πουθενά, όπως και οποιαδήποτε απόπειρα επικοινωνίας.

Η αντιμετώπισή μου επί του θέματος από τις δύο υπεύθυνες υπαλλήλους ήταν επιεικώς ερειστική και επιθετική και ως εκ τούτου η συζήτηση δεν ήταν ούτε φιλική ούτε ευχάριστη.

Σε κάποιες μάλιστα στιγμές προκειμένου να μην ανέβουν περαιτέρω οι τόνοι εγώ μεν υπογράμμιζα οτι δεν είναι δυνατόν ξαφνικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή ανακοίνωση κάποιος μονομερώς να αποφασίζει διαφορετική ερμηνεία μιάς ξεκάθαρης συμφωνίας που δεν έχει εγείρει στο παρελθόν ερωτήματα και ο χειριστής να βρίσκεται λίγο πριν την πτήση προ εκπλήξεως αντιμέτωπος με μαινόμενους υπαλλήλους που του κουνάνε το δάχτυλο, οι δε κυρίες να υποστήρίζαν σθεναρά οτι εκτελούν εντολές.

Ο φιλοξενούμενός μου, άναυδος, παρακολουθούσε αποσβολωμένος τα διαμειβόμενα, μάρτυρας ενός ακατανόητου φραστικού επεισοδίου γεμάτος ερωτήματα.

Αναγκασμένος κάποτε να του πω περί τίνος επρόκειτο, προσπαθώντας να τον πείσω ταυτόχρονα οτι δεν είμαστε αυτό που είμαστε, δεν ακούει αυτό που ακούει, και δεν είναι αυτό που νομίζει τον διαβεβαίωσα οτι σε κανένα άλλο Ελληνικό αεροδρόμιο δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοια συμπεριφορά υπαλλήλων της ΟΑ και οτι μόνο στη Σαντορίνη προκύπτουν τέτοιου είδους ζητήματα, όταν δέχθηκα τη φραστική επίθεση της μιάς εκ των δύο υπαλλήλων η οποία εξεμάνη λέγοντας μου οτι δεν της είναι δυνατόν πλέον να με ακούει απαθής να δυσφημίζω (!) το νησί της.

Ας σημειωθεί οτι πριν ενα περίπου χρόνο σε προηγούμενη ατυχή επίσκεψη στο ίδιο νησί, στο ίδιο ακριβώς γραφείο της ΟΑ μια άλλη υπάλληλος μου παρουσίασε μια απαίτηση πληρωμής 77 ευρώ. Οταν λοιπόν τη ρώτησα πώς προκύπτουν  77 ευρώ και της έδειξα την απόδειξη των 17.5 ευρώ απ το Ι Καποδίστριας της Κέρκυρας, μου απάντησε το εξής ανεπανάληπτο. «Ακούστε κύριε, δεν ξέρω τι πληρώνετε στην Κέρκυρα. Πώς ξέρω τι εκπαίδευση έχουν πάρει οι υπάλληλοι (οι συνάδελφοί της) εκεί και υπολογίζουν μόνο 17.5». Παραθέτω το περιστατικό επειδή μπορεί να θεωρηθούμε έμμεσα συνυπεύθυνοι ΚΑΙ για το επίπεδο της εκπαίδευσης των υπαλλήλων της ΟΑ σε ανύποπτο χρόνο.

Απογειώθηκα με σημαντική καθυστέρηση, σε ενα καιρό που χάλαγε, με τον κίνδυνο να βρω τα Μέγαρα κλειστά, με έναν ανείπωτο εκνευρισμό, έχοντας την αίσθηση που αφήνει μια κατεστραμμένη μέρα, για να μη μιλήσω για την εικόνα στη μνήμη του ξένου μου για τη χώρα.
Έχω κοινοποιήσει το συμβάν στην AOPA και περιμένω με ενδιαφέρον τη γραπτή τοποθέτηση της κυρίας Βασάλου προτού κινηθώ περαιτέρω

Σπύρος Μαλανδρενιώτης

ΥΦ1- Έρχεται Καλοκαίρι. Γνωρίζουν άραγε οι ξένοι μας επισκέπτες οτι πρέπει να εγγράψουν στην AOPA όλα τα μέλη της οικογένειάς τους προτού ξεκινήσουν το μαγικό τους ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων;
ΥΦ2- Αν δεν είχα ξένο σας βεβαιώνω θα ήμουν ακόμα στο γραφείο της ΟΑ.
ΥΦ3- Όπως και σε κανένα άλλο αεροδρόμιο ούτε και στη Σαντορίνη είχα ουδέποτε το παραμικρό πρόβλημα με οποιοδήποτε αερολιμενικό ή ελεγκτή.

.
.
.
[print_link]

image_pdf